CasaArcomarzeeenpalmbijmaanlicht.jpeg
CasaArcomarwoonkamerbankenkeuken.jpeg
CasaArcomarwoonkamerenkeuken.jpeg
CasaArcomarkeuken2.jpeg
CasaArcomarkeuken.jpeg
UitzichtCasaArcomar.jpeg
PlayPause
previous arrow
next arrow

Hospitalet de L'Infante

De vakantiewoningen liggen direkt aan zee en strand op loopafstand van Hospitalet de L'Infant.

Hospitalet heeft, doordat het in de regenschaduw van het bergland ligt, een magnifiek klimaat. Door de lage luchtvochtigheid en een briesje vanuit zee, is het er in de zomermaanden prima uit te houden. Ondanks dat het in januari en februari wat minder kan zijn, heeft deze kuststrook gemiddeld zo' n 300 dagen zon per jaar.

Bungalowpark Playador bergenhospitalet-haven-vanaf-playadoravondmarkt-hospitalet-de'l-infante

Kenmerken: 

• Costa Daurada / Costa Dorada• 35 km van vliegveld Reus 
• 130 km ten zuiden van Barcelona• 110 km van vliegveld Barcelona
• 35 km van vestingsstad Tarragona• 2 km van Autopista A7, afslag 38
• 20 km van toeristenplaats Salou• openbaar zwembad (overdekt en openlucht)
• 15 km van oude havenplaats Cambrils• 4 grote supermarkten (o.a. Lidl en Mercadona)
• 35 km van Reus met authentiek centrum• een veelvoud aan bakkers, groentewinkels, winkeltjes etc. 
• gemeente Vandellòs• provincie Tarragona, regio Catalonië
• 4623 inwoners• vele terrasjes en restaurants 
• haven • zondagsmarkt bij de haven 


Hospitalet heeft nog veel van zijn oorspronkelijkheid behouden. Hospitalet is gebouwd om een oud ziekenhuis, waarvan de oude muren nog zichtbaar zijn, het werd in de 14de eeuw opgericht door Infante Pere. Inmiddels is het van binnen een modern gebouw geworden.
U vindt hier ook gezellige authentieke pleintjes met restaurants en terrasjes. Op deze pleintjes worden ook regelmatig typisch Spaanse feesten en festiviteiten georganiseerd zoals de jaarlijkse Sant Jordi, Fira d'Abril, Sant Pere, Sant Roc en Mercat Medieval.

historische-muur-hospitaletpleintje-hospitaletachterland-hospitalet-del-infante


In de nabije omgeving, goed te combineren met een rustige strandvakantie:

• golfbaan Bonmont• diverse steden met rijk cultuur- historisch verleden 20 - 130 km
• jachthaven, ook verhuur zeil- en motorboten• vele mogelijkheden op sportiefgebied
• mogelijkheden, snorkelen, vissen en duiken• prachtige omgeving met adembenemende landschappen
• vele typische mediterraanse eetgelegenheden• gebieden met lange wijnbouwtradities, wijnhuizen etc.
• toeristische plaatsen• pretpark en aquapark in Salou

 

Praktische informatie

Bungalowpark Playa d'Or ligt in de plaats Hospitalet de L'Infante aan de Costa Daurada.
Hospitalet ligt op een afstand van ca. 1620 km vanaf Utrecht en is middels snelwegen / tolwegen prima te bereiken. Het ligt ongeveer 2 kilometer van de autosnelweg (A-7, afslag 38) verwijderd.

Ook met het vliegtuig (en een auto huren) is prima te doen. De vlucht naar Barcelona of Reus duurt ongeveer 2 uur. 

Hospitalet de'L Infante heeft een treinstation vanwaar u zowel naar het zuidelijke als noordelijke kustplaatsen goed af kunt reizen. Handig voor bijvoorbeeld een trip naar Barcelona, u kunt midden in Barcelona uitstappen.

In de omgeving:

Cambrils
Cambrils is een oud havenstadje met sfeervolle authentieke straatjes waar u heerlijk kunt slenteren langs souvenirswinkeltjes en kraampjes. U vindt er vele terrasjes, restaurants en winkels. Langs de haven kunt u zich vergapen aan de (vissers-)bootjes en grote, dure boten. Ook kunt u een tripje maken met de glasbodemboot naar bijvoorbeeld Salou, of een van de andere havenplaatsjes. Terug met de boot of de bus, niet duur wel een leuke belevenis.

Op woensdag is er een grote markt bij het oude centrum.

Of maakt u een tripje met het toeristentreintje.

 

Salou
Salou, met een uitbundig nachtleven, is de toeristenplaats bij uitstek. Het ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van Hospitalet. U bereikt Salou eenvoudig middels de nieuwe A7/N340 in zo'n 15 minuten of met de trein.

Op maandagochtend vindt u hier de wekelijkse markt.

Tevens vindt u hier de pretparken als Port Aventura, Universal Studios en een Aquapolis (waterpretpark). Let op; Met Show your Card van de ANWB krijgt u diverse kortingen op de entree van de parken.

 

Reus
Reus is een oude stad met veel cultuur historische bezienswaardigheden.
Het is tevens een fijne stad om te winkelen, u vindt hier de wel bekende zaken als Zara, Desigual, Punta Roma, Bijoux Brigitte, Rituals. Ook vele boetieks en een grote kleding en warenmarkt op zaterdag. 
Voor eten en drinken kunt u goed terecht op een van de vele terrasjes op de pleintjes en in de gezellige, oude straatjes rondom het centrum van Reus. 

winkelstraat-reusplein-reus

Ook vindt u hier diverse musea en mooie, oude gebouwen met een rijk cultuurhistorisch verleden. Tevens is er een Gaudi wijk, daar staan vele gebouwen ontworpen door deze beroemde Spaanse architect.

In Reus is tevens een groot universitair ziekenhuis gevestigd.

Tarragona

35 Kilometer ten noorden van Hospitalet vindt u de provinciehoofdstad Tarragona.

Deze handels- en havenstad biedt veel bezienswaardigheden, o.a. overblijfselen uit de Romeinse tijd van keizer Augustus, de kathedraal en musea.
U kunt hier prettig winkelen.
Vernoemens waardig is tevens de Ramblas die eindigt aan de kust, langs de ramblas vindt u diverse winkels en kleine winkelcentra, restaurants en terrasjes.
Op dinsdag en donderdag vindt u hier tevens een markt.
In Tarragona vindt u ook een groot overdekt winkelcentrum en grote winkels als Carrefour, Leroy Merlin, Bauhaus en andere grote zaken waar u een grote diversiteit vindt aan inkoop mogelijkheden.

Tarragona staat vooral bekend om de uit de Romeinse tijd overgebleven architectuur, welke in 2000 opgenomen werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De stad Tarraco werd in 218 v. Chr. gesticht door de gebroeders Scipio. Het groeide uit tot een belangrijke stad. Wanneer u het huidige Tarragona bezoekt ziet u overal om u heen sporen van de Romeinse stad Tarraco. De Romeinse stadswallen kunt u bewonderen door een wandeling te maken over de Passeig Arqueológic. Zeer indrukwekkend is het amfitheater, dat werd gebouwd in het begin van de tweede eeuw. In het amfitheater werden gladiatorengevechten gehouden. Ander vertier vond plaats in het Romeins circus met de organisatie van wagenrennen. Dit circus werd al in de eerste eeuw n. Chr. gebouwd en kent een lengte van 325 meter. In Tarragona zijn ook overblijfselen van het Forum, het belangrijkste plein in een Romeinse stad, te zien. U moet beslist een uitstapje maken naar het aquaduct dat zich circa 3 km buiten Tarragona bevindt. De Duivelsbrug, zoals het aquaduct wordt genoemd, is een indrukwekkend bouwwerk van 217 meter lang dat water van Francolí naar Tarragona vervoerde. Behalve Romeinse bouwwerken vindt u in Tarragona overblijfselen uit de Middeleeuwen, zoals de kathedraal en Modernistische bouwwerken, zoals hetTeatre Metropol.

Musea Tarragona

In Tarragona bevinden zich diverse musea. In het Museo Nacional Arqueológico vindt u diverse voorwerpen uit de Romeinse periode. Naast de kerk ligt het Museu Bíblic Tarraconense waar u een collectie religieuze voorwerpen treft. In het museum voor moderne kunst hangen werken van Julio Antonio, Salvador Martorell, Santiago Costa, Josep Sancho, José Nogué en Ramon Carreté. In het Museo del Port leert u meer over de rol die de haven van Tarragona door de jaren heen gespeeld heeft, als handels-, vissers- en jachthaven. Aan de Carrer Cavallers, waar in de Middeleeuwen de rijke families woonden, ligt Casa Castellarnau dat gebouwd werd in de 15de eeuw. De familie Castellarnau was zeer machtig en woonde op een vooraanstaande plek in de stad. Vandaag de dag is in het huis een museum gevestigd. U kunt diverse vertrekken bezichtigen die voornamelijk in 18de en 19de eeuwse stijl zijn ingericht.

ramblas-tarragonauitzicht-ramblas-tarragonaRomeins-Amfitheater -TarragonaTarragona-ramblas-by-nighttarragona-by-night


Op dinsdag en donderdag vindt u hier tevens een markt.
In Tarragona vindt u ook een groot overdekt winkelcentrum en grote winkels als Carrefour, Leroy Merlin, Bauhaus en andere grote zaken waar u een grote diversiteit vindt aan inkoop mogelijkheden.

Ebro Delta
De  Ebro Delta (Delte de Ebre) is de uitloper van de Ebro (Ebre). De Ebro is de langste rivier in Spanje. Deze rivier ontspringt in Sierra de Cordel op een hoogte van 1600 mt in het Cantaribisch Gebergte van Noord-Spanje. De rivier is 910 km lang.

De rivier mondt uit in de Middenlandse Zee bij Tortosa en vormt daar Nationaal Park de Delte de L'Ebre, het is 7.802 ha groot. Het is een belangrijk en tevens het grootste deltagebied van Catalonie. In het delta gebied vindt u moeraslanden, rijstvelden, kanalen, de rivier de Ebro, diverse stroken zijn toegewezen als beschermd natuurgebied. Hier nemen bijzondere vogels hun plaats om te rusten, broeden etc. Zo kunt u hier onder andere roze flamingo's treffen. In het gebied kunt u zo'n 300 verschillende vogels treffen die er vast of tijdelijk (trekvogels) verblijven. 

U kunt dit gebied zowel met de auto, de fiets, per boot of wandelend verkennen, het is zeker de moeite waard.

Er zijn in de dorpjes en stadjes en langs de stranden diverse mogelijkheden een pauze te houden en iets te nuttigen. 
De moeite waard zijn ook de langgerekte haast verlaten stranden en de zoutziederij waar zout wordt gewonnen.

Het Nationaal Park is opgericht in 1983 met als doel de natuurlijke waarden te harmoniseren met de activiteiten van de mens in het gebied. 

Flora & fauna 
Avifauna: het park is internationaal bekend om zijn vogels die het meest opvallend zijn van de fauna in de Ebro Delta. Er zijn tussen de 50.000-100.000 vogels te vinden van ongeveer 300 verschillende soorten. Dit is 60% van het totale aantal soorten dat voorkomt in Europa. Het park is zowel een broedplaats als een rustplaats voor wintermigranten. Daarom is het gebied in veel conventies aangemerkt als zeer belangrijk en het geniet dan ook bijzondere bescherming. 
Fauna: naast de grote verscheidenheid aan vogels, is er een rijke variatie aan vissen te vinden. Er komt ook een zoetwater-mossel voor die over de hele wereld met uitsterven bedreigd wordt.
Flora: de speciale kenmerken van de vegetatie in de Ebro Delta zijn nergens anders in Catalonië terug te vinden. Tot nu toe zijn er zo’n 515 soorten geteld. Rietbedden zijn overal in de delta te vinden op plaatsen waar het waterniveau hoog is en het land voor het grootste deel onder water staat. Karakteristieke planten: diverse rietsoorten en de gestreepte winde. De bossen langs de rivieroever zijn de enige bossen in de delta. Veelvoorkomende boomsoorten zijn de els, de es, de iep en de waterwilg. Op de plaatsen waar de zee meer vat op het gebied kreeg, werd het bos dunner. In deze kustgebieden groeien alleen nog oleanders en tamarisken.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur is 18 graden Celsius, met een minimum van rond de 10°C in januari en een maximum van rond de 26 in augustus.

Informatiecentrum
Bij het informatiecentrum kunt u plattegronden en informatie krijgen over de diverse gebieden van de Ebro Delta. Laat u zich daar informeren als u bepaalde dingen of vogels wilt spotten, zij kunnen u vrij nauwkeurig aangeven waar de meeste kansen heeft uw dag tot een succes te maken!

De Ebro
De Ebro was belangrijk voor de Romeinen, aangezien deze rivier tot aan de Tweede Punische Oorlog de grens vormde tussen Romeinse en Carthaagse invloedssferen.
Langs deze rivier liggen oude historische dorpjes zoals Miravet waar u veel van de historie terug kunt vinden (oa Castell de Miravet) en u vindt er veel boom- en wijngaarden in de omgeving.

delta-ere-flamingosEbro-delta

L'Amettla de Mar
Dit is een klein vissersdorpje ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Hospitalet.

Op donderdag vindt u hier de wekelijkse markt.
Het plaatsje heeft authentieke straatjes waar u lekker kunt slenteren of genieten van een hapje of drankje.

visafslag-amettlademarvissers-lamettlademarvissersboot-lamettlademar

's Middags om 16.00 uur komen de vissersboten terug naar de visafslag, langs de slagbomen lopen, dan zie je de vissersboten binnen komen en kun je zien hoe een en ander er daarna aan toe gaat, zelf kun je evtueel vis kopen bij de vissersvrouwen (naast de afslag zitten een aantal vrouwen met uitgestalde vis).

 

Barcelona

Het hoeft eigenlijk niet gezegd te worden, maar wanneer u uw vakantie aan de Costa Dorada doorbrengt is een bezoek aan wereldstad Barcelona een absolute must.

130 Kilometer ten noorden van Hospitalet vindt u de wereldstad Barcelona.

Met de trein/auto staat u in een uur tot ander halfuur in het hartje van deze stad.

Aan te bevelen is de busturístic. Deze bus kent een rode en een blauwe route (noord/zuid), die u langs alle 'toeristische' bezienswaardigheden van deze stad brengt. U kunt met een kaartje zo vaak in en uitstappen als u wilt. Tevens ontvangt u een boekje met beschrijvingen van de bezienswaardigheden en een boekje met kortingsbonnen.

Of u nu komt om de oude stad van Barcelona te bekijken, over de Rambla te slenteren, een bezoek te brengen aan het Museum voor de Moderne kunst, de Sagrada Familia te bewonderen of een dag aan het strand door te brengen, u zult niet teleurgesteld worden.

Barrí Gòtic

De oudste wijk van Barcelona is de Barrí Gòtic, welke zijn naam dankt aan de vele gebouwen uit de Gotische periode. De historie van de wijk gaat echter verder terug, namelijk naar de Romeinse periode. In de Barri Gòtic vindt u een mengeling van Romeinse en Middeleeuwse architectuur. Tijdens een wandeling door de wijk komt u resten tegen van de Romeinse stadsmuren en een oude toegangspoort. Verder zijn diverse Gotische kerken in de wijk gelegen en centraal in de Barri Gòtic vindt u de oude Joodse wijk, Call Jueu, met de karakteristieke wirwar van straatjes. In het weekend kunt u een begeleide wandeling door de wijk maken. Informatie vindt u bij het toeristenbureau.

Modernisme

In het district Eixample vindt u de hoogtepunten van de Modernistische architectuur in Barcelona met als topstuk de onvoltooide Sagrada Família van Gaudí. Hij nam in 1882 de bouw van de kerk over en werkte eraan tot zijn dood in 1926. De kerk is een icoon van Barcelona en een architecturaal meesterwerk. Vanaf de Sagrada Família loopt een boulevard richting een ander bijzonder Modernistisch bouwwerk, de Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. De meeste gebouwen in deze bouwstijl vindt u in de wijk Quadrat D´Or, die het centrum van Eixample vormt. Wanneer u door deze wijk loopt ziet u het ene na het andere prachtige gebouw ontworpen door architecten als Gaudí , Puig i Cadafalch en Domènech i Montaner. Wanneer u even genoeg gebouwen gezien heeft, kunt u een wandeling maken door het park Guëll dat u vindt in de wijk La Salut in het Gràcia district. Dit park is één van Gaudí meest bijzondere ontwerpen.

La Rambla

Waarschijnlijk is het eerste wat in u op komt wanneer u aan Barcelona denkt, de Rambla. De Rambla vormt het middelpunt van Barcelona en wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld. De boulevard is 1,2 km lang en overal valt wat te zien. Straatartiesten komen op de vele mensen af, bloemisten en vogelverkopers proberen hun waar te verkopen en toeristen en locals genieten van al wat te zien is. Aan de Rambla ligt Barcelona’s imposante operahuis, het Gran Teatre del Liceu en de Mercat de la Boqueria, de eerste markthal van de stad. Wanneer u de Rambla helemaal afloopt richting zee komt u bij de Mirador de Colom, het monument van Columbus. Op een hoogte van 60 meter is een uitkijkpunt, dat u met de lift kunt bereiken. Vanaf het uitkijkpunt heeft u schitterend zicht op de stad.

 

 

Wandelen in de bergen Costa Daurada

Het achterland van Hosptalet de L'Infante kent vele bewegwijzerde wandelroutes door de bergen en dorpjes.
Iedere wandelaar kan hier aan zijn trekken komen, lange / korte, makkelijke / moeilijke wandelingen ze zijn allemaal te vinden. Diverse wandelkaarten te verkrijgen bij het VVV kantoor in Hospitalet.

wegwijzer-wandelroute-costa-daurada

Autorit

De omgeving van Hospitalet is zeer afwisselend.

Een paar kilometer landinwaarts, richting Mora bevindt zich een berglandschap van ongekende schoonheid.

En natuurlijk het binnenland van Spanje wat slechts op enkele minuten rijden te vinden is. Het landschap tussen zee en gebergte, "Jardin de Espana" (tuin van Spanje) is tot beschermd natuurgebied verklaard. Op veel plaatsen treft u ongerepte natuur met palm-, olijf- en dennenbomen, maar er zijn ook aangelegde plantages waar druiven, vijgen, citroenen en sinaasappels geteeld worden.

Het schitterende groene achterland herbergt typische Spaanse dorpjes, prachtige panorama's, oude kloosters en kastelen, stuwdam enz. Ook wandelaars kunnen hier volop genieten.

Op 17 mei 2003 is een artikel in de Telegraaf aan dit gedeelte van Spanje gewijd. Hierin werd onder meer de berg De Mont Caro (1.447 meter) genoemd. De hoogste berg in de omgeving, met een prachtig uitzicht over de Ebro-delta en de Middenlandse Zee. Alleen doen als het zicht helder is, anders zie je niets. Bij echt helder weer kun je zelfs Mallorca zien! Een mooie rit door de natuur, weinig verkeer, typisch Spaanse dorpjes.

Aanrader:

* Langs de route Hospitalet de'L Infante richting Mora La Nova, Tivissa (wijnstadje), met zeer smalle wegen, rijden richting de kerk, kom je het vanzelf tegen. Dan doorrijden richting Mora La Nova, evt naar Castell de Miravet(ruine), vandaar met pontje over. Pontje drijft over met de stroming mee.

* Leuke excursies kunt u ook maken naar de Ebro d'Elta met de rijstvelden, flamingo's en mooie natuur. Ook de sportvisliefhebbers kunnen hier uitgebreid aan hun trekken komen.

* Oude vestingsstad Montblanc met heuse riddermuur en winkels waar ze onder andere ridder spullen verkopen. Door het jaar vindt u hier ook traditionele feesten in ridderstijl. Dit is tevens in de buurt van het nog dienstdoende klooster Monestir de Poblet. Beide zeer de moeite van een trip waard en goed te combineren (let wel op de siësta tijden).

* In de richting Falset,omgeving van Mont Blanc en Poblet vindt u ook vele wijnhuizen. U kunt hier terecht voor een bezichting, proeverij, aankoop van wijnen etc. Bij de VVV van Falset kunt u hier uitgebreide informatie over krijgen, onder andere een plattegrond/routekaart met de namen en adressen van de diverse wijnhuizen, de hoeveelheid wijn die ze produceren en de kosten en duur van een bezichtiging.

* Park Sama

 

 

Montserrat

In Montserrat ligt het gelijknamige klooster dat een belangrijke pelgrimsoord is. Het Montserrat bergmassief is op zichzelf ook een bezoek waard.

Circa 60 km landinwaarts van Barcelona ligt het klooster van Montserrat op een zeer indrukwekkend bergmassief. Het klooster is vooral bekend van het beeld van de Zwarte Madonna. Het beeld dateert uit de 12e eeuw en trekt jaarlijks zo’n 1 miljoen bezoekers. Behalve dit beeld komen bezoekers ook voor het jongenskoor van Montserrat. Bij het klooster bevindt zich de Escolania, een school waar jongens tussen de 9 en 14 jaar naast regulier onderwijs uitgebreid muziekles krijgen. Naast piano spelen ze allen een instrument naar keuze en daarnaast krijgen ze theorielessen en uitgebreide zanglessen, individueel en in groepsverband. Het koor geeft iedere dag een miniconcert in het klooster van Montserrat.

Wandelen

Vanaf het Plaça de la Creu kunt u een kabelbaan nemen, die u in korte tijd 250 meter hoger brengt. Wanneer u het eindpunt bereikt heeft kunt u allereerst genieten van het uitzicht. Wanneer u meer wilt zien van de omgeving kunt u een wandeling maken naar de hermitage van Sant Joan of, wanneer u nog een stuk verder wilt wandelen, naar de hermitage van Sant Miguel. Vanaf het Plaça de la Creu kunt u een wandeling maken naar de Santa Cova, de grot waar volgens de legende het beeld van de Zwarte Madonna door herders zou zijn gevonden. In de grot vindt u nu een kapel. De wandeling naar de Santa Cova duurt ongeveer één uur.

 

Wijnstreek Priorat

Tot de duurste en beste wijnen van Spanje behoren de wijnen uit de wijnstreek Priorat. Een bezoek aan deze streek is echter niet alleen voor wijnliefhebbers een traktatie.

In de Priorat vindt u wijngaarden, mooie historische dorpen, valleien en ravijnen en prachtige berggebieden. Een bezoek aan de streek is een gegarandeerd succes.

Natuur

In de Priorat bevinden zich enkele indrukwekkende berggebieden, waaronder de Llaberia en El Montsant. Llaberia is een geweldig wandelgebied met natuurlijke bronnen en inheemse dier- en plantensoorten. Het El Montsant gebergte, door de Moren ‘Gezegende Berg’ genoemd, is een ongerept berggebied van 9000 hectare groot. U vindt hier natuurlijke (rots)baden, waarvan één opvallend eivormig is, indrukwekkende toppen met mooi uitzicht en de clot de cirerer, een groene oase te midden van metershoge rotsen. Anders dan de naam doet vermoeden vindt u geen kersenboom (cirerer=kers), maar een walnootboom, die geplant is toen de oorspronkelijke boom dood ging. In het Montsant gebergte kunt u prachtige wandelingen maken. Op de website van het toerisme bureau van Priorat vindt u enkele wandelroutes (Engels), die u in PDF kunt downloaden.

Wijn

Tot de Priorat behoren in feite twee wijngebieden, de DO Montsant en de DOQ Priorat. Met name de laatste wordt gezien als één van de betere wijnstreken van de wereld. In de Priorat kunt u 9 Montsant en 23 Priorat wijnmakers bezoeken, alwaar u een rondleiding kunt krijgen. Het zijn over het algemeen kleine bedrijven, waarvan sommige opvallen door de bijzondere architectuur, zoals bijvoorbeeld de wijnkelder van de Cooperatíva Falset Marçà, welke ontworpen is door een leerling van Gaudí. Meer informatie over de diverse wijnmakerijen vindt u hier. In het toerismebureau van Falset kunt u hulp krijgen met het plannen van uw route.

Olijfolie

Behalve wijngaarden treft u in de Priorat enkele olijfboomgaarden. U kunt een bezoek brengen aan zes olijfoliebedrijven, waar u alles leert over de olijfolie van deze streek, hoe hij gemaakt wordt en natuurlijk hoe deze extra vergine olie smaakt. De beste tijd om de olijfolieroute te doen is tussen de maanden november en februari wanneer de olijvenoogst is. Hier vindt u meer informatie over de verschillende producenten, de openingstijden en de kosten die verbonden zijn aan een bezoek.

olijfboom-prioratolijven-boomMontblanc

Vestingsmuur-montblancterras-montblancwinkelstraat-mobtblanc

Císter kloosters

Drie kloosters vormen ten noorden van Tarragona een zogenaamde heilige driehoek en voor liefhebbers van religieuze bouwwerken en romaanse architectuur is een uitstapje naar de driehoek de moeite waard.

Van de drie Cisterciënzerkloosters is het klooster van Santes Creus het enige dat niet meer door monniken bewoond wordt. Dit geeft bezoekers de mogelijkheid om vertrekken te bezichtigen die normaal gesproken niet opengesteld worden voor toeristen. Ten westen van het Santes Creus klooster ligt het mooiste van de drie kloosters, dat van Poblet. Het klooster is gebouwd in de 12 eeuw en in 1991 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt omgeven door 14de eeuwse muren. Hoogtepunten van Poblet zijn de gotische kloostergangen, de graftomben van diverse Spaanse vorsten, waaronder Jaume I, en de kapel van San Jorge. Het meest noordelijk gelegen van de drie kloosters is het klooster inVallbona de les Monges, waar vandaag de dag nog een nonnengemeenschapleeft.

De kerk van het klooster heeft een prachtige klokkentoren en het interieur van de kerk is verder zeer eenvoudig, maar daardoor niet minder mooi. Het klooster laat kenmerken van verschillende architecturale periodes zien. De verschillende vleugels zijn tussen de 12de en 15de eeuw gebouwd en elk toont kenmerken van de periodes, waarin ze tot stand gekomen zijn. Wandelaars en fietsers kunnen La Ruta del Cister volgen, een 105 km lange route die u langs de drie kloosters voert. De route voert u tevens door het mooie Middeleeuwse dorp Montblanc. Meer informatie over La Ruta del Cister en alternatieve routes die u per auto af kunt leggen, vindt u hier.

Miravet 

Miravet is een Middeleeuws stadje gelegen aan de Ebro.

U kunt zich met een authentiek pondje over laten varen (aanrader) waarna u uw weg vervolgd door de boomgaarden en richting het dorpje Miravet rijdt. Aanrader om het plaatselijke bakkertje te bezoeken en daar de sfeer te ademen van weleer. Vervolgens uw weg vervolgen naar Castell de Miravet, (op dinsdag gratis te bezoeken, andere dagen entree betalen). Vanuit het Castell heeft u door de schutterspoorten een prachtig uitzicht op de Ebro en omgeving.

U rijdt verder in de richting van Mora, even stoppen bij de Ceramicas, de pottenbakkerij. Als u geluk heeft kunt u de pottenbakker aan het werk zien. U kunt er een kijkje nemen wat er zoal wordt gemaakt in de bakkerij en er eventueel uw Spaans gebakken pot of souvenir kopen.

miravet-ebroebro-ruine-miravetperzikboomgaard-prioratPerziken-Prioratwijndruiven-priorat