Ebro Delta

De  Ebro Delta (Delte de Ebre) is de uitloper van de Ebro (Ebre). De Ebro is de langste rivier in Spanje. Deze rivier ontspringt in Sierra de Cordel op een hoogte van 1600 mt in het Cantaribisch Gebergte van Noord-Spanje. De rivier is 910 km lang.

De rivier mondt uit in de Middenlandse Zee bij Tortosa en vormt daar Nationaal Park de Delte de L'Ebre, het is 7.802 ha groot. Het is een belangrijk en tevens het grootste deltagebied van Catalonie. In het delta gebied vindt u moeraslanden, rijstvelden, kanalen, de rivier de Ebro, diverse stroken zijn toegewezen als beschermd natuurgebied. Hier nemen bijzondere vogels hun plaats om te rusten, broeden etc. Zo kunt u hier onder andere roze flamingo's treffen. In het gebied kunt u zo'n 300 verschillende vogels treffen die er vast of tijdelijk (trekvogels) verblijven. 

U kunt dit gebied zowel met de auto, de fiets, per boot of wandelend verkennen, het is zeker de moeite waard.

Er zijn in de dorpjes en stadjes en langs de stranden diverse mogelijkheden een pauze te houden en iets te nuttigen. 
De moeite waard zijn ook de langgerekte haast verlaten stranden en de zoutziederij waar zout wordt gewonnen.

Het Nationaal Park is opgericht in 1983 met als doel de natuurlijke waarden te harmoniseren met de activiteiten van de mens in het gebied. 

Flora & fauna 
Avifauna: het park is internationaal bekend om zijn vogels die het meest opvallend zijn van de fauna in de Ebro Delta. Er zijn tussen de 50.000-100.000 vogels te vinden van ongeveer 300 verschillende soorten. Dit is 60% van het totale aantal soorten dat voorkomt in Europa. Het park is zowel een broedplaats als een rustplaats voor wintermigranten. Daarom is het gebied in veel conventies aangemerkt als zeer belangrijk en het geniet dan ook bijzondere bescherming. 
Fauna: naast de grote verscheidenheid aan vogels, is er een rijke variatie aan vissen te vinden. Er komt ook een zoetwater-mossel voor die over de hele wereld met uitsterven bedreigd wordt.
Flora: de speciale kenmerken van de vegetatie in de Ebro Delta zijn nergens anders in Catalonië terug te vinden. Tot nu toe zijn er zo’n 515 soorten geteld. Rietbedden zijn overal in de delta te vinden op plaatsen waar het waterniveau hoog is en het land voor het grootste deel onder water staat. Karakteristieke planten: diverse rietsoorten en de gestreepte winde. De bossen langs de rivieroever zijn de enige bossen in de delta. Veelvoorkomende boomsoorten zijn de els, de es, de iep en de waterwilg. Op de plaatsen waar de zee meer vat op het gebied kreeg, werd het bos dunner. In deze kustgebieden groeien alleen nog oleanders en tamarisken.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur is 18 graden Celsius, met een minimum van rond de 10°C in januari en een maximum van rond de 26 in augustus.

Informatiecentrum
Bij het informatiecentrum kunt u plattegronden en informatie krijgen over de diverse gebieden van de Ebro Delta. Laat u zich daar informeren als u bepaalde dingen of vogels wilt spotten, zij kunnen u vrij nauwkeurig aangeven waar de meeste kansen heeft uw dag tot een succes te maken!

De Ebro
De Ebro was belangrijk voor de Romeinen, aangezien deze rivier tot aan de Tweede Punische Oorlog de grens vormde tussen Romeinse en Carthaagse invloedssferen.
Langs deze rivier liggen oude historische dorpjes zoals Miravet waar u veel van de historie terug kunt vinden (oa Castell de Miravet) en u vindt er veel boom- en wijngaarden in de omgeving.

 

 

Casa Arcomar uitzicht
Casa Pieresa
Casa Pieresa uitzicht
Casa Carima
Casa Arcomar
Casa Pieresa by night
Casa Carima uitzicht